Permacultuurjaaropleiding (pdc-plus) @the Green Living Lab !

Jaaropleiding Permacultuur (pdc-plus) 2017-2018 @ the Green Living Lab  te Amsterdam

Hoofddocent Maranke Spoor, met gastdocenten & excursies

Lesprogramma

Deze jaaropleiding permacultuur bestaat uit 12 lesdagen. Daarnaast zijn er ook 3 joker/excursiedagen die in overleg kunnen worden ingevuld.

Elke lesdag heeft een thema. De eerste dag bestaat uit een inleiding in de permacultuur. In de dagen daarna wordt een specifieker thema uitgediept. Onderaan de pagina staat het lesrooster waarin wordt beschreven wat de thema’s zijn. Elke lesdag bevat een vragenuur. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er geschoven met de theorie- en praktijkonderdelen van de lessen.

Plantenlessen

De praktijk heeft geleerd dat velen vastlopen op een gebrek aan plantenkennis. Daar wordt tijdens deze opleiding flink aan gewerkt.
 U hoeft geen bergen Latijnse plantennamen uit uw hoofd te leren, tenzij u dat prettig vind wellicht. U leert wel planten herkennen en zoeken. Een les kan bijvoorbeeld gaan over het benoemen van wilde planten uit uw eigen omgeving, die u zelf hebt meegenomen. Ook is er aandacht voor plantenfamilies. Met regelmaat wordt er een plantenfamilie beetgepakt waardoor uw kennis op gestructureerde wijze steeds meer toeneemt.

 

Projecten

Er worden projectteams gevormd.U gaat gedurende de opleiding werken aan een permacultuuruitdaging. Dit kan, afhankelijk van wat u wilt leren, van alles zijn. Bijvoorbeeld het ontwerpen van een tuin of meewerken op een bestaand bedrijf/project. Daarnaast is het in overleg mogelijk een niet-grondgebonden uitdaging te kiezen; zo is er bijvoorbeeld eens een korte film gemaakt over permacultuur. Aan het einde van de opleiding schrijft u een beknopt verslag over wat u gedurende het cursusjaar hebt geleerd, het eindverslag.

Vereisten certificaat

Aan het eind van de opleiding krijgt u het pdc-plus certificaat van Stichting Permacultuur Onderwijs als u aan de volgende voorwaarden voldoet.

 • U hebt maximaal 3 lesdagen gemist.

 • Uw maquette/ontwerp is goedgekeurd.

 • Uw eindverslag is goedgekeurd.

Zie onderaan deze pagina voor de indeling van de lesdagen en de cursusdata. Hebt u behoefte aan meer informatie, of wilt u even de docent spreken neemt u dan gerust contact op (info@nullmarankespoor.nl). Wij kunnen u desgewenst bellen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is deze cursus?

Deze is volgens goed internationaal gebruik, gericht op iedereen die meer wil leren over permacultuur. Met of zonder voorkennis. Een permaculture design course (pdc-plus) is een soort van ecologische inburgeringscursus.

Cursisten hebben dan ook een variëteit aan achtergronden: econoom, huismens, biologiedocent, kunstenaar, akkerbouwer, thuiszorgmedewerker, IT-er, hovenier, grafisch ontwerper, tandarts, veeboer, jurist, landschapsarchitect, verloskundige, natuurbeheerder enzovoort.

Locatie

Het groene leven lab is een bijzonder inspirende & hoopgevende plek, een groene oase midden in de stad. Een plek ook gedragen door een groep bijzondere mensen, pioniers die het nut van de transitie naar een volhoudbare samenleving meer dan inzien en in het groene leven lab de daad bij het woord voegen. Coordinator van het groene leven lab is Aveen Colgan. Aveen is een oud cursist van permacultuurdocent Maranke Spoor.

Wat gaan we doen?

Er wordt voor het praktische gedeelte gebruikgemaakt van diverse soorten werkvormen waaronder:

 • Ontwerpoefeningen, gaandeweg in 6 stappen naar je eigen ontwerp! Op permacultuurwijze efficiënter, productiever, en volhoudbaar.
  Je kunt een eigen project hiervoor gebruiken, wat de cursus voor jou extra relevant kan maken. Maar dit is zeker niet nodig: Zowel het terrein van het Green Living Lab als je lokale omgeving (waar die ook is!) bied een goed uitgangspunt voor een rijke leerervaring.

 • Observatieoefeningen, waarin je in het landschap je observatie-vaardigheden traint en voorbeelden zoekt van hetgeen je in de cursus geleerd hebt.

 • Leeronderzoek, waarin je zaken die specifiek voor jou relevant zijn verder verkent.

 • And last but certainly not least hebben we de tuin van het Green Living tot onze beschikking, we kunnen daar als groep gebruik van maken en als er mensen zijn die ook graag een eigen stukje oefentuin willen dan kan dat.


  Theorie

 • Verder zijn er uiteraard allerlei lekker diverse en interactieve theorielessen.
  Deze opleiding is een mix van theorie & praktijk zoals al onze opleidingen.

  Voor antwoorden op meer veelgestelde vragen zult u het waarschijnlijk ook handig vinden de internetpaginas http://permacultuuronderwijs.nl/veelgestelde-vragen-over-jaaropleiding-pdc-plus/ & marankespoor.nl/faq / te bezoeken, als u die nog niet had gezien.

  Mensen, kosten en certificering, locatie, looptijd

 • 15 zaterdagen in 1 kalenderjaar, plus volledige toegang tot de webschool van Stichting Permacultuur Onderwijs, inclusief de individuele feedback, blended learning dus, het beste van beide werelden!

 • Locatie Green Living Lab Amsterdam (met excursies). http://greenlivinglab.org, Gustav Mahlerlaan 3005, 1081LB Amsterdam

 • Looptijd 23 September 2017 t/m 30 Juni 2018

 • Bescheiden maat groep (8-16 deelnemers)

 • Hoofddocent op locatietrainingen en in de webschool: Maranke Spoor (met gastdocenten)

 • Assistent-docent in de webschool en excursies: Lucas Brouns

 • Met certificaat jaaropleiding permacultuur (pdc-plus), in NL en EN

 • Taal: Nederlands de Docent(en) spreken ook vloeiend Engels

  Voor antwoorden op meer veelgestelde vragen zult u het waarschijnlijk ook handig vinden de internetpaginas http://permacultuuronderwijs.nl/veelgestelde-vragen-over-jaaropleiding-pdc-plus/ & marankespoor.nl/faq / te bezoeken.

 

Lesrooster
Deze opleiding begint op 23 September 2017 en loopt door t/m 30 Juni 2018 van de lesdagen vinden er 12 plaats in het Green Living Lab, te Amsterdam. Ook zijn er 3 joker/excursiedagen, die in overleg kunnen worden ingevuld. De datum staat steeds bij onderstaande korte beschrijving. (Omdat we voortdurend werken aan het actueel houden van alles kan er wat wijzigen.) De lesdagen zijn van 10:30 tot uiterlijk 17:30 uur.

 

Thema 1 Inleiding Permacultuur

23 September 2017

Wat is permacultuur?

Ethiek van permacultuur
Principes van permacultuur

 

Thema 2 Ontwerpen

7 Oktober 2017
Permacultuur-ontwerptechnieken

Ontwerpmethode oefenopdracht


 

Thema 3 Bewaren

28 Oktober 2017
Zaadbewaring
Productbewaring

 

Joker/Excursie 1

11 November 2017

 

Thema 4 Bodem

9 December 2017

Bodem(leven)

Mulchen en andere vormen van composteren
Water in de bodem

Winterpauze

 

Thema 5 Ecologie

13 Januari 2018

Ecologische basisprincipes (vervolg principes van permacultuur)

Successie

Zone 5 (met link landbouw/natuurbeheer)

Plantengemeenschappen

 

Thema 6 Voedselbossen
3 Februari 2018

Voedselbossen
Agroforestry

Ontwerp-opdracht

Joker/Excursie 2 is op 9 Maart 2018

 

Thema 7 Focus op de stad

30 Maart 2018
Permacultuur is voor elke schaal
In dit blok focussen we op de stad
Veranderingsprocessen

 

Thema 8 Water

14 April 2018

Water in permacultuur
Vervolg bodem (Mycorrhiza)

Kakafobie
: kringlopen van mest en water

 

Thema 9 Economie


12 Mei 2018

Economie eenvoudig ecologisch

Perverse prikkels in de economie

(Lokaal) geld

 

Thema 10 Bouwen

26 Mei 2018

Ecologisch bouwen

Patroontaal

Energie

 

Thema 11 Sociale permacultuur

2 Juni 2018

Transitie-initiatieven

Samenwerking
Maquettes

 

Joker/Excursie 3

16 Juni 2018

 

Inleveren eindverslagen

hema 12 Eindopdracht

30 Juni 2018

Werken aan eindopdracht

Presentatie projecten

Uitreiking certificaten!


Leave a Reply


seven − = 3