FAQ

vraagteken

Veelgestelde vragen:

Wat is permacultuur?
Klik hier om mijn wat is permacultuur pagina te lezen.

Hoe ziet de doelgroep van permacultuurtrainingen eruit?
Permacultuur is bedoeld voor iedereen, diversiteit is een kernbegrip en het willen bereiken van een zo breed mogelijke doelgroep zie ik daarmee als duurzaam.

Geef jij je lessen vanuit een bepaalde levensovertuiging/geloof?
Nee.
Dat doe ik net als de Australische grondleggers van permacultuur niet.
Permacultuur is een ontwerpwetenschap, niet iets methafysisch o.id…

Mijn cursistengroepen zijn zeer divers. Die diversiteit waardeer ik zeer.
Iedereen met of zonder religieuze achtergrond kan zich welkom voelen.
Mijn lessen gaan over permacultuur. Niet over een (bepaalde vorm van) spiritualiteit/religie/politiek…Op deze pagina geef ik tips over het vinden van een cursus / docent die bij jou past.
http://marankespoor.nl/hoe-vind-ik-ee…e-bij-mij-past

En via deze link kun je een zeer uitgebreid interview met de wereldberoemde Australische permaculturist Geoff Lawton vinden, waarin hij onder andere uitlegt dat permacultuur een ontwerpwetenschap is en geen geloof. Hiervoor bestaan zelfs juridische precedenten / uitspraken van rechters in verschillende landen.

http://www.richsoil.com/permaculture/75906-podcast-276-geoff-lawton-permaculture-part-1/


Hoe groot zijn je cursusgroepen?

De cursusgroepen van de jaaropleidingen zijn bewust klein, de grootste groep die ik gehad heb bestond uit 16 mensen, de kleinste 8. Bij korter durende activiteiten zoals lezingen kunnen het er bij gelegenheid heel veel meer zijn.

Ben je ook actief op de sociale media?
Je kunt me vinden op twitter @marankespoor en sinds kort ook op linkedIN en facebook.

Ontvang je subsidie?
Nee.

Is permacultuur je hobby?
Nee het is mijn werk. (Zie ook de pagina ‘Over mij’).

Welk soort mensen volgen jouw cursussen?
Juristen, hoveniers, IT-ers, tuinders, bankiers, biologen, huismensen, landschapsbeheerders, mensen die verbaasd zijn dat knoflook niet aan bomen groeit, akkerbouwers, en vele, vele anderen.

Moet ik goed Engels kunnen om de permacultuurcurssussen te kunnen volgen?
Dat is handig maar zeker niet noodzakelijk, ik geef les in het Nederlands, en er is geen Engelstalige verplichte literatuur. Sterker nog mijn collega Lucas Brouns en ik werken aan het in het Nederlands vertalen en bewerken van Engelstalige permacultuur boeken. Zowel voor permacultuur op grotere schaal (Herstellende Landbouw) als voor permacultuur op kleinere schaal, buurtmoestuinen, achtertuinen.e.d.  http://permacultuuronderwijs.nl/herstellende-landbouw-boek-mark-shepard/

Heb ik een grote tuin nodig om wat te hebben aan een permacultuurtraining?
Nee.

Ik loop vast op een gebrek aan plantenkennis, hoe doe ik die op?
Vaak is een combinatie van cursussen en zelfstudie het beste. Permacultuurcursussen kunnen op dit vlak behoorlijk verschillen, vraag er vooral naar voordat je een cursus kiest! De ene cursus besteedt er ruimschoot aandacht aan, de ander (bijna) niet.
Als je informatie zoekt over planten voor een opdracht van je opleiding of voor zelfstudie zoek dan vooral op de websites van professionele clubs zoals FLORON. Ik heb een sterke voorkeur voor de professionele sites, voor eigen gebruik maar juist ook voor beginners zijn deze het beste. Het “googlen” van planten is vaak onnodig tijdrovend en om chocola te kunnen maken van de informatiezee op het wereldwijde web is flink wat basiskennis nodig. Er zijn bijvoorbeeld tal van sites van mensen die zeer enthousiast zijn maar niet noodzakelijkerwijze worden gehinderd door kennis van zaken, tieners die een werkstuk moeten maken voor school, enz… enz…En daar raak je zomaar meer van in de war dan dat je er wat van leert!

Hoe vind ik een cursus die bij mij past?
http://marankespoor.nl/hoe-vind-ik-ee…e-bij-mij-past

Waar is een permacultuurtraining op gericht?
Heel in het kort… Permacultuurtrainingen zijn gericht op het vergroten van uw “ecoliteracy”, uw begrip van de ecosystemen die leven op aarde mogelijk maken oftewel duurzaamheid in de breedste zin van het woord.

Geeft u ook lezingen?
Jazeker!

Kan dat gratis?!
Ik ben inderdaad een mens met idealen, en ben volgens diverse mensen nog creatief ook, dat betekent echter niet dat ik mijn huur kan betalen met idealen! Dus nee. Ik wil daar ook geen tijd aan besteden. Een van mijn eigen favoriete docenten zei altijd, besteed geen tijd aan mensen die niet willen leren, een uitspraak die mij nog altijd erg aanspreekt. En voor zover dat uit deze website nog niet duidelijk was geworden:
Uiteraard zet ik mij extra in voor de samenleving en heb ik haast altijd wel een vrijwilligersklus

Heb je ervaring met Hugelkultur?
http://marankespoor.nl/hugelkultur/

Waarom kan ik geen producten kopen met een permacultuur-keurmerk?
Heel in het kort. Permacultuur is een manier van denken, geen lijst met voorschriften.

Noem nog eens wat concrete voorbeelden van permacultuurprojecten?
www.marankespoor.nl/links

Waarom zijn er niet nog veel meer projecten?
Die zijn er. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Douwe Beerda permacultuur nederland punt org http://www.permacultuurnederland.org/project.php?pid=133 – daar staat een flinke, echter logischerwijze lang niet complete lijst…

Het aantal projecten neemt met hoge snelheid toe op het moment (april 2014), niet meer bij te houden, heel wijs..daarom krijg ik deze vraag steeds minder vaak…
Uiteraard zijn er ook nog veel uitdagingen waaronder:
Te grote complexiteit van ontwerpen: veel ontwerpen, vooral van wat grotere tuinen zijn veel te complex. Hierdoor groeit het onderhoud de in het begin dolenthousiaste mensen boven het hoofd, enz… niet erg goed voor de reputatie van permacultuur. In reactie op een leerzaam verhaal van Patrick Whitefield op zijn blog heb ik hier een stukje over geschreven http://www.patrickwhitefield.co.uk/post.php?blog_id=12. Heb hem ook gesproken hierover en we zijn het roerend eens.

Subsidies en tijdelijke beschikbaarheid van land zijn vaak perverse prikkels. In de praktijk liggen vele projecten er na het opdrogen van de subsidie opgedroogd bij. Wat permacultuur is, is in NL nog vrij onbekend, al neemt de bekendheid sterk toe, er zijn ook allerlei mensen die meer met wat anders bezig zijn dan met permacultuur en dat dan permacultuur noemen. In permacultuur nederland loopt rijp en groen nog door elkaar!
Aan de wereldvoedselmarkt en economische systematiek valt een hoop te verbeteren! Uitdagingen genoeg dus. Reden om hier creatieve oplossingen voor te blijven bedenken. Welkom in de reacties.  Toch zijn er in zowel binnenland als buitenland steeds meer projecten, met steeds meer succes, ze allemaal noemen kan allang niet meer!

Begeleid je ook projecten?
Ja ik begeleid wel eens projecten. Mijn begeleiding komt doorgaans op het volgende neer: A) Priveles op locatie. B) Af en toe een vragenuur via skype/tel op een vooraf vastgesteld tijdstip. en/of   C) Samen aan een permacultuurontwerp werken.  Ik ben dus een lesboer, die dingen overdraagt, waardoor je kennis en inzichten opdoet waar je ook in andere situaties/ projecten wat aan hebt.

Verder heb ik geen hoveniersbedrijf.  En voor dingen als: “Ik wil alles, nu, en wel in de vorm van een recept!” moet je niet bij mij zijn. Het past ook niet bij voor mij belangrijke uitgangspunten als: Slow Food & Slow Life.

Waarom is permacultuur zo mensgericht?
Nu dat valt erg mee als je het mij vraagt, dat is juist ook een verschil met bijvoorbeeld antroposofie dat het minder mensgericht is.
Ja maar een hier gebruikte definitie stelt “Permacultuur is leren van de natuur met als doel te voorzien in menselijke behoeftes terwijl we de gezondheid van ecosystemen handhaven/verbeteren.”  Waarom is dat dan – daar staat toch het woord mens in? Dus blijft mijn vraag waarom is permacultuur zo mens gericht? Misschien wel omdat het probleem de oplossing is, mensen zijn oorzaak, en oplossing? Een bekende gevleugde uitspraak van grondlegger van permacultuur Bill Mollison is “Het probleem is de oplossing.” Verder vind ik het mooie aan permacultuur dat je als mens een positieve invloed op je omgeving kunt hebben i.p.v. een negatieve. Het produceren van voedsel door middel van natuurbeheer, zelfs ecosysteemrestauratie vind ik een ontzettend stimulerend gevolg van permacultuur. http://permacultuuronderwijs.nl/herstellende-landbouw-boek-mark-shepard/

Waarom is jullie opleiding uitgespreid over bijv. een jaar?
Er hebben al veel mensen een jaaropleiding bij mij gevolgd. Ik hoorde als docent regelmatig terug dat een jaaropleiding van 9 maanden zo snel voorbij was. Daarom heb ik de opzet zo veranderd dat de lessen nog iets bondiger en gestructureerder zijn maar uitgesmeerd over een iets langere periode (12 à 13 maanden). Er zijn ook permacultuur-ontwerpcursussen in een korte tijd. Vaak kom je een 72-uurs cursus in 2 weken tegen. Dit is gebaseerd op de allereerste (Australische) permacultuuropleidingen waarvoor cursisten vele duizenden kilometers moesten reizen. Hierover is o.a. door mij navraag gedaan bij permacultuurdocenten van het eerste uur. Zowel Geoff Lawton als Patrick Whitefield raadde aan ons lokale systeem niet te veranderen in een tweeweekse cursus.

Is jullie jaaropleiding een permaculture design course (PDC)?
De jaartraining die wij organiseren omvat meer dan een PDC: het wordt ook wel PDC-plus genoemd. PDC is een training van 72 uur, ontwikkeld in Australië. Deze bestaat uit voornamelijk theorie. Daarna kan je daar eventueel een praktijkopleiding doen. (Deze opzet van twee weken aaneengesloten theorielessen is ontstaan omdat mensen in Australië van wel duizenden kilometers ver weg moesten komen reizen voor zo’n cursus.) Wij werken met theorie en praktijk, samengevoegd in een jaartraining door alle seizoenen heen. Aangepast dus aan onze lokale situatie. Zowel de Australische permacultuurdocent Geoff Lawton als de Engelse permacultuurdocent Patrick Whitefield heeft ons áfgeraden het Australische systeem over te nemen. In de permacultuur draait het namelijk om aanpassen aan de lokale behoeften en situatie.

Krijg ik een certificaat als ik les van je neem?
Je krijgt een certificaat. Het is ondertekend door mijzelf, ik heb meer ervaring dan buitenlandse certificeringsinstituten normaliter vragen. Dit Nederlandse certificaat wordt uitgegeven door Stichting Permacultuur Onderwijs.  Ik verklaar hierin dat je de opleiding met goed gevolg hebt afgerond. De voorwaarden voor het behalen van het certificaat staan o.a. in het lesprogramma. Op de achterzijde van het certificaat wordt de opleiding beschreven in het Nederlands en het Engels. Het certificaat is een nuttig papier om te kunnen laten zien wat je al gedaan hebt, en vooral ook bij wie. Met ons certificaat kun je, ook in het buitenland, eenvoudig laten zien wat voor opleiding je hebt afgerond. Op de website www.marankespoor.nl kunnen mensen lezen welke opleidingen en ervaringen ik (Maranke Spoor) heb op het gebied van permacultuur. Op verzoek verstrekken we natuurlijk graag een uitgebreidere cv in het Nederlands en/of Engels van mijzelf en eventuele gastdocenten. Met het certificaat van een opleiding van de Stichting Permacultuur Onderwijs vind je dus aansluiting bij vervolgopleidingen in binnen- en buitenland. Dat is waar zulke certificaten voor zijn bedoeld.

Er zijn op dit moment in Nederland geen permacultuuropleidingen die door buitenlandse instituties worden erkend – dat is op dit moment niet hoe het in Nederland werkt. En hoewel er zowel in Nederland als in het buitenland een groot kwaliteitsverschil bestaat tussen de verschillende opleidingen vraag ik me af of (buitenlandse) certificeringsinstituties dit kunnen oplossen, hieronder leg ik uit waarom.

Ik ben vele jaren werkzaam geweest als onderwijsjurist. Ik heb dus veel ‘papiertjes’ voorbij zien komen waaraan in deze samenleving veel waarde wordt gehecht. Certificaten waarvan de regelkant goed werd bewaakt, maar de inhoudelijke kant vaak mager. Als ik zelf een cursus kies, dan kijk ik ook vooral naar docent en locatie. Certificaten vind ik persoonlijk minder belangrijk, en suggereren dat er een certificaat aan vast zit dat erkend is door iets anders, kan mij soms zelfs afschrikken. Het kan het geheel onnodig duur maken of iets suggereren wat er niet is, en dat wil ik niet.

Nog meer informatie?
Beste mensen er staat op deze pagina, op de linkspagina en elders op deze site al veel informatie. Ik werk nog aan een uitgebreider overzicht van projecten waar ik bij betrokken ben geweest.

Als je het antwoord op je vraag niet hebt gevonden op deze pagina, zou het kunnen dat je iets hebt aan mijn bondige uitleg van wat permacultuur nou eigenlijk is!

Hebt u behoefte aan meer informatie over een opleiding, dan kunt u ook een mailtje sturen naar info@nullmarankespoor.nl.