Tuinprojecten

Ik werk eraan steeds meer voorbeelden van mijn permacultuurprojecten op deze nieuwe website steeds verder uit te werken. Nu bevat deze enkel nog een paar snippertjes informatie, op grond waarvan niet het geheel kan worden beoordeeld. Deze pagina is dus in aanbouw.

Voorbeeld stadstuin 35m2 in Overvecht

Foto’s http://gallery.nedworks.org/permacultuur?page=1

Vanwege mijn zoektocht naar duurzaamheid en het feit dat groen al jaren mijn passie was ben ik in 2008 de jaaropleiding permacultuur gaan doen. Deze tuin heb ik daarvoor mogen maken.

Deze tuin heeft een eigen website gemaakt in 2008, hierop staat het proces van het totstandkomen van deze tuin uitvoerig beschreven als afstudeerproject voor mijn eigen permacultuurjaaropleiding.  http://spoor.wiki.xs4all.nl/
Omdat ik ervoor gekozen heb voor nieuw nieuws over mijn activiteiten over te stappen om deze website die u nu leest wordt de wiki van deze 35m2 voorbeeld-stadstuin nu niet meer bijgewerkt.

Educatieve tuin Permacultuur School in Overvecht

In deze tuin vonden van begin 2010 tot begin 2013 experimenten plaats door en met onze cursisten.

Houtbedden (Hugelkultur)

Na de vertaling van Sepp Holzer’s Permacultuur in het Nederlands (na een grote crowdfundingaktie) ontkwamen we er bijna niet meer aan…   expirimenteren met houtbedden!

In deze educatieve tuin hebben we verschillende houtbedden (Hugels a la Sepp Holzer) aangelegd. Eentje van circa een halve meter hoog en 8 meter lang en eentje van circa een meter hoog (met heuse stormschadeboom erin) en 8 meter lang.

HoutbedVD2012pict9538_50

Houtbed 1
Onder dit bed hier vooraan zit een pak snoeihout van oorspronkelijk een halve meter, dat de Permacultuur School Nederland en België heeft bedacht in 2010. Er was toen een probleem met de waterloop (rechts buiten beeld is een helling). De vaste planten gingen op dit bed helemaal uit hun dak, als sinds begin April Bessen, veldzuring, smeerwortel, peperkers… Kastanjewortelen ertussen gezaaid – De Oostenrijkse Permaculturist Sepp Holzer schrijft dat het een goed idee is, om wortelgewassen in takkenbedden te telen. Holzer heeft heel grote houtbedden, die hij managet met zijn spingraafmachine die zowel wielen als poten heeft. Maar hij zit dan ook in glooiend landschap. Wij doen het bij gelegenheid in het klein en met de hand.

Houtbed 2
We hadden nog wat stammen liggen die al wat aan het rotten waren, heel toepassenlijk van een boom die in de vorige herfst was omgewaaid tijdens een storm!  Dat is namelijk precies de gelenheid die Sepp Holzer er toe gebracht heeft om houtbedden te gaan maken, bij zijn buren waren bomen omgewaaid en hij zat met schrale grond, en  een grote behoefte aan organisch materiaal, om zijn groente en fruit op te kweken.

Onze stormschadeboom aangevuld met enkele tientallen kruiwagens vers snoeihout en  groen ‘groenafval’ van de gemeente was genoeg biomassa voor een bed van circa 8 meter lang.
HogeHoutbedVDP1070537Verkleind_phatch

Met een groep van circa 14 mensen zijn we circa 2 uur bezig geweest. Een ieder had steeds wat te doen: graszoden steken, biomassa kruien, takken slepen. De graszoden doorgeven in een treintje was een idee dat ontstond vanuit de groep, dus missie ook wat teambuilding betreft geslaagd. Gelijk een dubbele rij voorgekweekte boomspinazie erop gezet om straks erosie te voorkomen.

HugelAfPICT9634_crop_phatch

En na een paar maanden:

BoomspinazieHalfwasPICT9787_phatch

Dat is echt een aanrader: meteen beplanten zoiets, want je zult er maar een paar flinke stortbuien op krijgen net na de bouw, tjonge zou wel erg zonde zijn van al dat werk.
De boomspinazie heeft het zeer goed gedaan op dit bed, hier hebben we zeer rijkelijk van kunnen oogsten in voorjaar zomer en herfst. Zie de foto hieronder voor een voorbeeld van een van de boomspinazieplanten na oogst in de herfst.
MarankeAchterBoomspinazieVerkleind_phatch_phatch

Zie een conclusie op deze pagina die ik over deze zgn. Hügelkultur heb geschreven, als je het interessant vindt!

Houtsnipperbed
In een van de andere bedden (ook ca. 8 m lang) hebben we een cira een halve kuub houtsnippers (houtig materiaal met veel rand) verwerkt, ook onder het zand zoals bij houtbed 1 en 2,  het resultaat hiervan was zoals verwacht minder.

Educatieve tuin Permacultuur School in Zuilen / Stadstuin Zuilen Educatieve tuin Permacultuur School

Hier komt info over deze tuin.

Stadstuin 2

Hier komt nog een voorbeeld van een stadstuin

Volkstuin

Naast de tuinen waar ik vanwege mijn werk bij betrokken ben, heb ik ook een volkstuin. Dit is een zeer leerzame ervaring. Vragen over gebruik van permacultuurtechnieken in de volkstuin & het zoeken van creatieve oplossingen voor wijzigende omstandigheden kan ik vele malen beter beantwoorden door ook steeds weer zelf te ervaren wat voor spanningen dit op kan leveren en hoe hiervoor oplossingen gezocht kunnen worden.

Ik heb een zeer uitdagende volkstuin genomen, iedere winter is er grote wateroverlast op ons complex en mijn voorganger heeft 40 jaar gespit en gif  gebruikt.

Kennis van bodemleven en bodemstructuur is noodzakelijk gebleken. Op plekken waar in de eerste jaren nog geen onkruid wilde groeien is nu het bodemleven zichtbaar aan het toenemen. De wateroverlast wordt ook elk jaar minder, naarmate  de bodemstructuur verbetert. Waar in de tuinen van mijn volkstuinburen elke winter weer grasvelden, moestuinbedden en zelfs vasteplantenborders onder water staan, is dat bij mij niet langer het geval.

Tuinkaboutertuin

http://www.youtube.com/watch?v=0hyO-sZN41U

TimelapsFilmpje van 3 minuten van permablitz die circa 3 uur geduurd heeft.

Guerrilla gardening met vips

Op pad met de SRV-man voor verse ideeen!  Juli 2010.

http://www.devipbus.nl/2010/07/steunkleur-groen/

wat meer foto’s nog…

http://www.flickr.com/photos/ter-burg/sets/72157624403099837/

http://gallery.nedworks.org/querrillagardeningmetvips

Knabbel en Babbel tuin

Bij wijze van Droste effect is er om mijn 35m2 voorbeeld stadstuin heen een vergelijkbare pergolatuin ontstaan, gemaakt door 1 van mijn eerste cursisten.

http://www.voedselencyclopedie.nl/categorie-/project_knabbel_en_babbel

Overige tuinen

Meer hierover waarschijnlijk op zijn vroegst in de volgende winter… want ehh als het geen winter is ga ik toch echt liever naar buiten!