Hoe vind ik een cursus die bij mij past?

Ook een onderdeel van de oplossing zijn in plaats van van het probleem? Dan is een permacultuurtraining wellicht iets voor jou. Samen kunnen we een hoop bereiken. Wil je meer weten over permacultuur kijk dan bijvoorbeeld eens naar de BBC documentaire “A farm for the Future” online beschikbaar met Nederlandse ondertiteling. Of de aflevering Groen Goud van VPRO’s Tegenlicht. Op deze Tegenlicht-webpagina staan ook tips van mij onder de titel ‘Eetbaar Hof van Eden’.

Hoe zoek ik een cursus?
De laatste jaren signaleer ik een toenemend aantal vragen over de aard en inhoud van verschillende permacultuuropleidingen. Hele reële vragen. Ik snap dat het voor iemand die een training zoekt lastig is om overzicht te krijgen van de mogelijkheden.

Het is nog steeds een pioniergebeuren en dat heeft zoals alles voor en nadelen, het is logisch dat rijp en groen aktief zijn op dit vlak. Dat kan er soms voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Omdat het mijn dagelijks werk is, en ik dit soort vragen regelmatig krijg schrijf ik hier om te beginnen wat tips.

Een goede match!
Het lijkt mij voor zowel jouzelf als de docent(en) van het grootste belang dat er een goede match is. Wees dus kritisch, lees websites/flyers e.d. zorgvuldig door, lees de veel gestelde vragen pagina’s (in mijn geval: marankespoor.nl/faq/) en als daarmee je vragen niet beantwoord zijn vraag dan door, over zowel inhoud als vorm,  dat doe ik zelf ook als ik een cursus zoek.  Dit vraagt van beide partijen in het begin veel aandacht, maar dat loont, het creeert leergierige enthousiaste  groepen met een fijne sfeer.   Het kan bovendien teleurstellingen voorkomen en stuurt op kwaliteit.

Werkwijze Australische grondleggers permacultuur
De Australische grondleggers van permacultuur vragen van hun collegadocenten dat ze een verklaring tekenen waarin ze verklaren dat hun trainingen niet worden gegeven vanuit een bepaalde levensovertuiging, zodat iedereen zich welkom kan voelen.  Vervolgens geven ze permacultuurtrainingen op diverse locaties in samenwerkingen met allerlei heel verschillende mensen & organisaties. Een cursus kan plaatsvinden in een school of buurthuis, maar ook in een moskee, kerk, of spiritueel centrum. Deze manier van werken heeft mij altijd erg aangesproken.  Dat past ook bij mij. Er zijn echter in binnen en buitenland ook trainingen die wel worden gegeven vanuit een (bepaalde vorm van) spiritualiteit e.d.
Of waarvan de docent zijn spiritualiteit aandacht geeft in de cursus. Als dat nu hetgene is waar jij naar op zoek bent, dan is dat voor jou misschien een betere keuze.

Duur en opbouw cursus
Verder kan je bijvoorbeeld kijken naar duur en opbouw van de cursus.  Houd je van veel ineens of vind je het prettiger om eens in de zoveel tijd les te krijgen met tussendoor tijd om praktijkervaring op te doen, de stof te verwerken, je vragen voor de volgende les te formuleren e.d.? (Hierover heb ik ook een korte uitleg geschreven op de pagina met veelgestelde vragen: FAQ.)

Wat vind jij verder belangrijk?
Denk nog eens goed na wat jij verder belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld ook je plantenkennis vergroten?
Ik vind het bijvoorbeeld erg belangrijk wie de docent is, daar hecht ik de meeste waarde aan. Toen ik nog werkte in het hoger onderwijs of toen ik actief was voor de landelijke studenten vakbond heb ik me er altijd erg over verbaasd hoeveel aandacht er besteed werd aan het controleren of opleidingen aan formele vereisten voldeden en hoe schokkend weinig aandacht er besteed werd aan de rest.  Dit zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de enorme schaalgrootte, maar goed grootschaligheid  is dan weer iets waar permacultuuropleidingen  geen last van hebben.

Ik wens je voor nu, veel succes met het zoeken naar een training die bij jou past!

Maranke Spoor

Eboek Permacultuur wat is dat - voorzijde

PS: Het eboek ‘Permacultuur. Wat is dat?!’ is op 21 juni 2015 uitgekomen. Dit eboek heb ik geschreven en geïllustreerd. Behalve dat je mij zo een beetje kan leren kennen en van alles te weten komt over permacultuur, is het ook een wegwijzer voor mensen die zich verder in permacultuur willen verdiepen. Naar het eboek