Over mij

Maranke geeft les

Bas Beentjes (c) digital image 2013 Bas Beentjes Photography www.BasBeentjes.com

Aanbeveling

Maranke, je bent een ervaren permaculturist.
Ik waardeer je zeer.
Patrick Whitefield

Concreet kader

“De cursus heeft veel bewustwording gecreëerd, inspiratie gegeven en een concreet kader aangereikt om aan de slag te gaan.”

Voedselbos, paradijs

“Eerst zag ik in dit voedselbos alleen een soort van chaos, maar na de training zag ik een paradijs…”

—————–

Op deze pagina beschrijf ik in vogelvlucht mijn achtergrond. Mijn beroep is permacultuurdocent. Voor offertes en boekingen kunt u een berichtje sturen naar info@nullmarankespoor.nl.

Onderaan deze pagina kunt u een overzicht zien van mijn relevante opleidingen/ervaringen en op mijn cursussen-pagina is ook een overzicht zien van de vele permacultuuropleidingen die ik verzorgd heb.

Momenteel werk ik  vooral voor Stichting Permacultuur Onderwijs

Sinds 2015 heb ik een blog, dat je hier kunt bekijken: http://permacultuuronderwijs.nl/marankesblog/

Wie is Maranke?

Iemand met een helicopterview, die er goed in is informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ik geef graag les, mogelijkerwijze is dit een erfelijke afwijking, mijn vader was ook docent. In de woorden van oud cursisten ben ik er goed in, erg complexe zaken zeer eenvoudig uit te leggen.

Het is mijn doel een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan het herstellen van ecosystemen, de dingen die ik doe kies ik uit met dit doel voor ogen.

Platteland en stad

Ik ben geboren en getogen op het platteland van Overijssel. Planten houden mij al bezig sinds 1979. Momenteel woon en werk ik vooral in de stad (Utrecht),  daar heb ik verschillende kleinere tuinen. Daarnaast werk ik af en toe mee op permacultuurprojecten op het platteland. De laatste jaren verdiep ik me ook steeds meer in grotere tuinen/landschappen, met name voedselbossen.

Jaarstage en honderden boeken

Sinds ik met permacultuur in aanraking ben gekomen heb ik bijna niets anders meer gedaan, zo heb ik voordat ik permacultuurdocent werd een jaar lang voltijd een allround stage gelopen bij de Permacultuur School Nederland, alle voorhanden zijnde, zeer diverse werkzaamheden pakte ik aan. Daarnaast heb ik honderden boeken films en websites over permacultuur bestudeerd. Mijn favoriet? The Earth Care Manual van Patrick Whitefield.

Aan studeren (praktijk & theorie) besteed ik structureel een aantal dagen per week. Hieronder staan de opleidingen die ik op het gebied van permacultuur heb gevolgd, en volg.

Het is helemaal mijn ding om vlot de kern uit iets te kunnen halen en dat dan over te dragen. Een in mijn ogen essentiele kwaliteit voor een docent in deze tijd van “information overload”.

Jarenlange ervaring als docent

Voordat ik in permacultuur verzeild raakte, ben ik 10 jaar werkzaam geweest in juridische functies waaronder docent recht. Ook als docent recht was het mijn taak de kern van de zaak over te dragen, inzicht te kweken en studenten te leren effectief en efficient te zoeken.

Momenteel verzorg ik diverse permacultuuropleidingen van verschillende lengte van lezingen tot jaartrainingen.  En af en toe een bijzondere (maatwerk) training  zoals ‘Making Change, ideas for an ecological economy’, of ‘De eetbare bostuin’.
Zie www.marankespoor.nl/cursussen voor een overzicht.

Ben je op zoek naar een cursus maar vraag je je af welke er bij jou past, kijk dan ook eens hier, en vraag vooral door! https://marankespoor.nl/hoe-vind-ik-een-cursus-die-bij-mij-past/

Een greep uit mijn opleidingen / ervaringen:

Vanwege mijn Levenlange passie voor natuur koos ik na het behalen van een mastergraad in de rechtsgeleerdheid en een 10 jaar durende juridische carière in 2008 voor permacultuur.

 • 2008 Jaaropleiding permacultuur bij permacultuurpioniers Taco Blom en Ishi Crosby te Twello, Nederland.
 • 2009/2010 Een jaar lang full time stage bij Permacultuur School Nederland en extra veel zelfstudie.
 • 2010 Docentenopleiding permacultuur bij Andy Goldring te Friland, Denemarken.
 • 2011 Was mijn jaar van werken in op en aan extra veel tuinen, om praktijkkennis uit te breiden.
 • 2012 ‘Establishing an edible forest garden’ bij Aranya, Martin Crawford en Phil Gamble te High Heathercombe, Engeland.
 • 2013 Opleiding Ecologie en beheer van het Nederlandse landschap  Bij Eric Wirtz
 • 2013 Voorzitter Stichting Permacultuur onderwijs.  Mark Shepards Herstellende landbouw  vertaald en bewerkt.
 • 2013/2014 The land Course, Forestry, ecology, Organic Horticulture, Soil, Permaculture
  bij Patrick Whitefield.
 • 2014 Permacultuur in je Moestuin, bewerkt en vertaald. http://permacultuuronderwijs.nl/permacultuur-in-je-moestuin/
 • 2014 As a research fellow I’ve worked on developing an educational art project. This was a part of the pioneers into practice professional placement programme of climate-kic.
 • Van bovenstaande docenten heb ik veel geleerd, hiernaast heb ik uiteraard een hoop geleerd van diverse anderen die ik op mijn levenslange zoektocht naar duurzaamheid tegengekomen ben en ook van de vele groepen permacultuurcursisten die aan mij voorbijgetrokken zijn. 

Op verzoek kan ik een uitgebreider CV verstrekken ik ben bereikbaar op info(apenstaartje)marankespoor.nl

Boeken

landbouw17x24-HR_phatchMark Shepard: Herstellende Landbouw: Agro-ecologie voor boeren burgers en buitenlui, vertaald en bewerkt door mij en een partner.

Op onderstaande pagina van onze Stichting Permacultuur Onderwijs staat alle info hierover verzameld… de inhoudshoudopgave, verschillende foto’s en proefstukken om te lezen! En natuurlijk ook hoe je het bestellen kunt. Koopt u het boek bij ons dan steunt u daarmee het werk van Stichting Permacultuur Onderwijs.

Ik ben zeer tevreden over het eindresultaat, gedegen inhoud & mooie foto’s met onderschriften die allemaal samen een samenvatting van het boek vormen. Het is ook een hoopvol boek met als thema: Repareer de planeet door wat je eet! Dus mensen deel deel deel…. http://permacultuuronderwijs.nl/herstellende-landbouw-boek-mark-shepard/

Het eerste permacultuur moestuinboek geschikt voor het Nederlandse/Vlaamse klimaat! Permacultuur in je moestuin (Christopher Shein & Julie Thompson).

Een prachtig superfleurig full color handboek om te leren ontwerpen met permacultuur en vele voorbeelden van ontwerpschetsen, planten in de tuin, en wat is permacultuur nu eigenlijk?

Vertaald en bewerkt voor het Nederlands-Belgische klimaat door Lucas Brouns en Maranke Spoor. Meer info en alvast een stukje van dit superfleurige full colorboek bekijken? Dat kan hier: http://permacultuuronderwijs.nl/permacultuur-in-je-moestuin/

Bestellen?

U kunt deze boeken bestellen bij de vertaler/bewerker Stichting Permacultuur Onderwijs … Daarmee steunt u ons werk… Volg de betreffende link hierboven alstublieft.

Lesgeven in permacultuur

Ik ben sinds 2008 aan de slag met permacultuur en de onderwerpen die daarbij aan bod komen. Wat begon als passie naast mijn part-time kantoorbaan, werd al snel een fulltime aangelegenheid.

De trainingen die ik geef zijn korte introductieworkshops, verdiepingsdagen en vooral intensieve jaaropleidingen.

Omdat permacultuur een ontwerpsysteem is waarbij je uitzoemt en kijkt naar het geheel, past deze werkwijze goed bij mij. Ik ben iemand met een brede interesse en helicopterview. En werk graag buiten en studeerde (en studeer!) jarenlang op de verschillende terreinen die in de permacultuur aan bod komen: bouwen, economie, ecologie …

In de tweede aflevering van de Permacultuur-Podcast die ik in 2023 ben begonnen samen met Transitiebieb-collega Linda, stellen wij onszelf als podcast-makers voor. We vertellen in deze aflevering, hoe we elk met Permacultuur zijn gaan werken. Je vindt de podcast op www.PermacultuurOnderwijs.nl

Het actuele aanbod van aanstaande trainingen en cursussen vindt u hier…  Wilt u een door u georganiseerde cursus op uw locatie klik dan hier: http://permacultuuronderwijs.nl/cursussen/

Mijn bondige uitleg van wat permacultuur nou eigenlijk is vindt u hier… En mijn tips voor als u een opleiding aan het zoeken bent die bij u past vindt u hier

Tevens is het soms mogelijk een door u georganiseerde cursus op uw locatie te realiseren. Neemt u gerust, en vrijblijvend contact op.