Herfstnieuwsbrief Permacultuur School Nederland 2012

permlogoInhoud van deze nieuwsbrief:

  • Introductiecursus permacultuur bij Autarkia in Schaijk!
  • Permacultuur jaaropleiding start 1 november
  • Bostuincursus
  • Permacultuur in de media
  • Marankes boekentip
  • Zaden verzamelen

Introductiecursus permacultuur bij Autarkia in Schaijk!

Altijd al willen weten wat permacultuur is en wat niet, maar vind je het een te grote stap om je meteen in te schrijven voor de jaaropleiding, kom dan naar de 1-daagse basiscursus.
Zaterdag 13 oktober, van 10.00-16.00 uur op Shiitake-kwekerij Autarkia in Schaijk.

Op deze dag is aandacht voor de ontstaansgeschiedenis, de inhoud, en de principes van permacultuur. Maranke Spoor, docent aan de Permacultuur School Nederland, verzorgt deze dag.

  • – voor meer info: Contact (op www.autarkia.nl)
  • – docent: Maranke Spoor
  • – locatie: Autarkia, Broksteeg 2A, Schaijk
  • – datum: 13 oktober, 10.00-16.00 uur
  • – kosten: 65.00 euro incl. koffie/thee en soep
  • – aanmelden: info@nullautarkia.nl

Permacultuur jaaropleiding start 1 november

Op 1 november a.s. start er een extra jaaropleiding permacultuur, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Zie www.permacultuur.eu voor de informatie.

Food Forest Ketelbroek_phatchBostuincursus

De zomerschool die we in augustus in Bostuin Ketelbroek hebben georganiseerd, was een groot succes. We hebben genoten van een week buiten met fantastische, supergeïnteresseerde mensen.
Iedereen die geholpen heeft dit mogelijk te maken, hartelijk dank!
Alles klopte: het team, de locaties, de cursisten, en niet te vergeten het weer.

Meer informatie over Bostuin Ketelbroek is te vinden op hun uitgebreide facebookpagina:
www.facebook.com/FoodforestKetelbroek

Een van de meer digitaal begaafde cursisten van de bostuincursus, Jannike Oltmans, heeft een time lapse-filmpje van de permablitz, op de laatste dag van de cursus, online beschikbaar gesteld.
Het filmpje duurt ongeveer 3,5 minuut. De permablitz heeft in totaal ca. 3,5 uur geduurd.
Het filmpje is hier te vinden: www.youtube.com/watch?v=0hyO-sZN41U

De tuin die je hier ziet ontstaan, is door ons ontworpen in opdracht van vasteplantenkwekerij De Tuinkabouter (detuinkabouter.nl) voor zijn personeel en winkelend publiek.

Maranke Spoor

Permacultuur in de media

Na de treffende uitzending ‘Groen Goud’ van VPRO’s Tegenlicht van afgelopen lente (zie vorige nieuwsbrief) hebben de Nederlandse en Vlaamse journalisten ook in de zomer niet stilgezeten.

EOS-permacultuur-sept2012-thumbdeel1In het populair-wetenschappelijke magazine EOS van september 2012 een artikel over permacultuur van vier pagina’s, onder te kop ‘De Hof van Eten’, geschreven door Peter de Jaeger. Deze wetenschapsjournalist laat onder anderen uitgebreid Maranke Spoor aan het woord, docent aan de Permacultuur School. EOS is te lezen in veel bibliotheken.

In Groei&Bloei, een ander magazine, staat in het septembernummer een pagina over Lucas Brouns alias Oefenboerderij en hoe hij samenwerkt met de Permacultuur School. Zie oefenboerderij.nl/in-groeibloei-magazine/

In Telefacts, een programma op de Vlaamse zender VTM, was op dinsdag 25 september 2012 het thema ‘Wat als het systeem crasht’… De journalisten zijn een hele dag op bezoek geweest bij Taco Blom, docent van het eerste uur aan de Permacultuur School. Zijn bedrijf Samenland staat in de uitzending als voorbeeld voor een veerkrachtige voedselvoorziening. Trailer van de uitzending: vtm.be/telefacts/wat-als-het-systeem-crasht#

In Seizoenen, het ledenblad van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) verscheen zopas het artikel ‘De luchtige bosrandtuin’, door Lucas Brouns geschreven. In dit artikel worden een paar mooie eetbare bosrandtuinen in Nederland en België behandeld. Er hoort een (statische) webpagina bij met foto’s, info en weblinks. Het adres is www.velt.be/bosrandtuin

Aranya-Permaculture-Guide-2012-cover_phatch-211x300

Marankes boekentip

Permacultuur-docent en -ontwerper Aranya, bij wie ik in het voorjaar een training volgde, heeft een fijne, bondige handleiding gemaakt met de titel Permaculture Design: A step-by-step guide. Door de opzet van het boek (zie de website van de auteur) kun je snel dingen terugvinden terwijl je aan het werk bent. Ontwerp-kwesties staan overzichtelijk op een rijtje. Welke vragen stel je aan degenen voor wie je een tuin gaat ontwerpen? Hoe creëer je een goede kaart van het terrein dat je aantreft? Welke werkvormen zijn er als je samenwerkt in een groep ontwerpers?

Wat vooral opvalt zijn Aranya’s tips door het hele boek heen over hoe je een project realistisch uitvoerbaar houdt. Dit vind ik erg wijs nu dit in de praktijk precies datgene is waar veel projecten op stuklopen.

VlasZaadPICT0115_phatch-225x300Zaden verzamelen

Zoals je buiten ziet, zijn allerlei planten nu bezig hun zaden te verspreiden. Sommige via de wind, zoals pluizen van distels en boerenwormkruid. Andere door op de grond te vallen, zoals die van de teunisbloem en radijs. En weer andere via dieren: de klis maakt zaaddozen met weerhaakjes die in de vacht blijven kleven, en er zijn natuurlijk allerlei bessen met daarin een zaadje, en via de maag wordt dat uitgepoept met een bruikbaar hoopje mest erbij.

Er zijn bepaalde zaden met een mechanisme erin dat signaleert wanneer het winter is. Als de kou eroverheen gaat, worden ze ‘gestratificeerd’. Dit kun je nabootsen door deze zaden eerst op kamertemperatuur te zaaien, dan de bakjes enkele weken in de koelkast te bewaren en vervolgens weer in de warmte. Dus ook als je nu nog geen Lievevrouwebestro of Kaukasische klimspinazie zaait, kan dat na de winter alsnog met dat trucje…

Krijg je er geen genoeg van? Hier is de zomernieuwsbrief 2012…
http://www.permacultuur.eu/site/nb201202.php

En hier is de voorjaarsnieuwsbrief 2012
http://www.permacultuur.eu/site/nb201201.php