Over mij

Op deze pagina beschrijf ik in vogelvlucht mijn achtergrond. Mijn beroep is permacultuurdocent. Voor offertes en boekingen kunt u een berichtje sturen naar info@nullmarankespoor.nl.

Onderaan deze pagina kunt u een overzicht zien van mijn relevante opleidingen/ervaringen en op mijn cursussen-pagina is ook een overzicht zien van de vele permacultuuropleidingen die ik verzorgd heb.

Momenteel werk ik  vooral voor Stichting Permacultuur Onderwijs

Sinds 2015 schrijf ik met regelmaat aan een blog, dat je hier kunt bekijken: http://permacultuuronderwijs.nl/marankesblog/

Wie is Maranke?

Iemand met een helicopterview, die er goed in is informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ik geef graag les, mogelijkerwijze is dit een erfelijke afwijking, mijn vader was ook docent. In de woorden van oud cursisten ben ik er goed in, erg complexe zaken zeer eenvoudig uit te leggen.

Het is mijn doel een zo groot mogelijke bijdrage te leveren aan het herstellen van ecosystemen, de dingen die ik doe kies ik uit met dit doel voor ogen.

Platteland en stad

Ik ben geboren en getogen op het platteland van Overijssel. Planten houden mij al bezig sinds 1979. Momenteel woon en werk ik vooral in de stad (Utrecht),  daar heb ik verschillende kleinere tuinen. Daarnaast werk ik af en toe mee op permacultuurprojecten op het platteland. De laatste jaren verdiep ik me ook steeds meer in grotere tuinen/landschappen, met name voedselbossen.

Jaarstage en honderden boeken

Sinds ik met permacultuur in aanraking ben gekomen heb ik bijna niets anders meer gedaan, zo heb ik voordat ik permacultuurdocent werd een jaar lang voltijd een allround stage gelopen bij de Permacultuur School Nederland, alle voorhanden zijnde, zeer diverse werkzaamheden pakte ik aan. Daarnaast heb ik honderden boeken films en websites over permacultuur bestudeerd. Mijn favoriet? The Earth Care Manual van Patrick Whitefield.

Aan studeren (praktijk & theorie) besteed ik structureel een aantal dagen per week. Hieronder staan de opleidingen die ik op het gebied van permacultuur heb gevolgd, en volg.

Het is helemaal mijn ding om vlot de kern uit iets te kunnen halen en dat dan over te dragen. Een in mijn ogen essentiele kwaliteit voor een docent in deze tijd van “information overload”.

Jarenlange ervaring als docent

Voordat ik in permacultuur verzeild raakte, ben ik 10 jaar werkzaam geweest in juridische functies waaronder docent recht. Ook als docent recht was het mijn taak de kern van de zaak over te dragen, inzicht te kweken en studenten te leren effectief en efficient te zoeken.

Momenteel verzorg ik diverse permacultuuropleidingen van verschillende lengte van lezingen tot jaartrainingen.  En af en toe een bijzondere (maatwerk) training  zoals ‘Making Change, ideas for an ecological economy’, of ‘De eetbare bostuin’.
Zie www.marankespoor.nl/cursussen voor een overzicht.

Ben je op zoek naar een cursus maar vraag je je af welke er bij jou past, kijk dan ook eens hier, en vraag vooral door! http://marankespoor.nl/hoe-vind-ik-een-cursus-die-bij-mij-past/

 

Een greep uit mijn opleidingen / ervaringen:

Vanwege mijn Levenlange passie voor natuur koos ik na het behalen van een mastergraad in de rechtsgeleerdheid en een 10 jaar durende juridische carière in 2008 voor permacultuur.

 • 2008 Jaaropleiding permacultuur bij permacultuurpioniers Taco Blom en Ishi Crosby te Twello, Nederland.
 • 2009/2010 Een jaar lang full time stage bij Permacultuur School Nederland en extra veel zelfstudie.
 • 2010 Docentenopleiding permacultuur bij Andy Goldring te Friland, Denemarken.
 • 2011 Was mijn jaar van werken in op en aan extra veel tuinen, om praktijkkennis uit te breiden.
 • 2012 ‘Establishing an edible forest garden’ bij Aranya, Martin Crawford en Phil Gamble te High Heathercombe, Engeland.
 • 2013 Opleiding Ecologie en beheer van het Nederlandse landschap  Bij Eric Wirtz
 • 2013 Voorzitter Stichting Permacultuur onderwijs.  Mark Shepards Herstellende landbouw  vertaald en bewerkt.
 • 2013/2014 The land Course, Forestry, ecology, Organic Horticulture, Soil, Permaculture
  bij Patrick Whitefield.
 • 2014 Permacultuur in je Moestuin, bewerkt en vertaald. http://permacultuuronderwijs.nl/permacultuur-in-je-moestuin/
 • 2014 As a research fellow I’ve worked on developing an educational art project. This was a part of the pioneers into practice professional placement programme of climate-kic.
 • Van bovenstaande docenten heb ik veel geleerd, hiernaast heb ik uiteraard een hoop geleerd van diverse anderen die ik op mijn levenslange zoektocht naar duurzaamheid tegengekomen ben en ook van de vele groepen permacultuurcursisten die aan mij voorbijgetrokken zijn. 

Op verzoek kan ik een uitgebreider CV verstrekken ik ben bereikbaar op Info@nullmarankespoor.nl