Permacultuur-tips Bijna voorjaar 2014

permacultuurDit zijn de seizoenstips van de Stichting Permacultuur Onderwijs. Omdat het ‘s avonds toch nog vroeg donker wordt, is er vooral veel te kijken, lezen en luisteren. Maar evengoed zijn er ook doetips en allerlei nieuwtjes.

Cursussen & lezingen  *  Boekentips  *  Doetips  *  Kijk- en luistertips  *  Reageren en aanmelden

Cursussen & lezingen

Jaaropleiding permacultuur

Op Autarkia in Schaijk gaat in april een volledig vernieuwde jaaropleiding permacultuur van start. Deze opleiding bestaat uit een mix van theorie en praktijk. Zo gaan we een (bos)tuin ontwerpen en aanleggen op het land van Autarkia! Verder wordt tijdens de cursusdagen een stevige theoretische basis gelegd, zodat u niet aan hoeft te lopen tegen alle gebruikelijke beginnersvragen. Door deze mix van theorie en praktijk leert u lekker vlot. Ook in de drie excursiedagen naar andere tuinen/tuinderijen gaat het geheel leven. Klikt u hier voor meer info? marankespoor.nl/19-april-2014-start-jaaropleiding-permacultuur/

Actueel overzicht

Een actueel overzicht van aanstaande lezingen, introductiedagen en cursussen vindt u steeds op mijn cursussen-pagina.

Lezingen

Er is weer ruimte voor lezingen! Dus wilt u graag een lezing organiseren over permacultuur? Wij zijn weer te boeken.

Boekentips

Herstellende landbouw - Mark ShepardHerstellende landbouw: Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui

Mark Shepard. Voor het Nederlandse taalgebied vertaald en bewerkt door Maranke Spoor & Lucas Brouns. Oorspronkelijke titel: Restoration agriculture: Real-world permaculture for farmers, 2013.
Herstellende landbouw verschijnt dit voorjaar. Het geeft een handleiding om natuurlijke, meerjarige agrarische ecosystemen op te bouwen, van de vierkante meter tot honderden hectares. Daarbij boots je natuurlijke ecosystemen na in een ontwerp dat een overvloed laat ontstaan. Zo laat je ecosysteemdiensten hun werk doen voor het leven op aarde, terwijl je ook voorziet in voedsel, bouwmaterialen, medicijnen en brandstoffen voor ons mensen. Repareer de planeet door wat je eet!

“De hazelnoten waren al van de struiken geoogst, net als de kersen, moerbeien, kiwi’s en peren. Er werd een schat aan appels, rood en goud, in kuubskisten verzameld. Vlakbij hingen de tamme kastanjes te rijpen. Stierkalveren liepen te grazen op het rijke weiland. Varkens zochten verderop snuffelend naar gevallen hazelnoot-juweeltjes.
Ik liep over een werkzaam, voedselproducerend agrarisch bedrijf. Een boerderij met een zachte, rijke bodem, water, en een schat aan plantaardig en dierlijk leven, zelfs kikkers! Deze plek, New Forest Farm, was vijftien jaar eerder ook zo’n barregronds maïsveld geweest, maar ze was omgevormd. Ze is met onze hulp genezen, hersteld naar een productievere toestand.”

Burgers en buitenlui zien in Herstellende landbouw hoe ons voedsel wordt verbouwd en hoe je werkelijk duurzame keuzes kan maken als consument. Ook doet u talloze ideeën op voor een uitvoerbaar en duurzaam beheer van de tuin of boomgaard.

Boeren vinden in dit boek jarenlange ervaring met een veerkrachtig bedrijf. Mark Shepard laat zien wat u kunt doen om tijdens aanpassingen de inkomsten te laten doorlopen. Dit boek biedt een praktische handleiding in agroforestry en rotatiegrazen.

Meer informatie & bestellen?www.clubgroen.nl/herstellende-landbouw.
ClubGroen is een vers gepoot platform dat mensen, kennis en organisaties verbindt door, via, voor, met & in permacultuur.

Het Bossenboek - Ton van WijlenHet Bossenboek: Bossen en ruigten, vroeger en nu

Inzicht in ecologische processen en relaties is superbelangrijk. Dit is een duidelijk boek van de bioloog Ton van Wijlen. Het  is goed te verkrijgen (tweedehands en in bibliotheken). Maar het zou ook kunnen dat u net een ander boek treft van dezelfde schrijver. Dan horen we graag van u of dat ook zo’n leerzaam boek is! Het bossenboek bevat veel informatie zoals waar bepaalde bomen graag groeien en waar het hout voor wordt gebruikt, maar het is vooral een uitzoom-boek waar uw ecologisch inzicht mee wordt vergroot en aangescherpt.
Uitgeverij Zomer & Keuning, 1987

Doetips

Het is een goede tijd om de structuur van tuinen en landschappen te observeren. Uw eigen tuin, het landschap in de buurt, of een project of bedrijf van anderen. De zomerse groene overvloed is er nu niet, zodat u kunt zien hoe bomen en struiken zijn verdeeld. Ook merkt u nu waar natte plekken zijn en waar er luwtes zijn.

Uw verbruik aan aardgas kunt u vrijwel zeker omlaagbrengen door uw centrale verwarming te (laten) afstellen. U kunt er met het zogenoemde ‘waterzijding inregelen’ voor zorgen dat de doorstroom per radiator is afgestemd op de ruimte waarin deze hangt. Dit verbetert zo meteen de leefkwaliteit in uw huis. Zie bijvoorbeeld www.bespaarcoaching.nl/cv-tuning.

Kijk- en luistertips

Polly Higgins en Charles Eisenstein in gesprek: charleseisenstein.net/project/conversation-with-polly-higgins-oslo-norway. Een gesprek van circa een uur, met publieksvragen na. Zeer onderhoudend omdat hier menselijke gedachtepatronen worden ontrafeld die in onze maatschappij (of beter: op deze planeet) dwars zitten. In dit gesprek herkent u nieuwe, veerkrachtige patronen van handelen en denken die u in uw omgeving en bij uzelf vast al had bespeurd. Ze krijgen duidelijk vorm in deze conversatie.

Mythes ontrafelen doet ook het ‘ontbeschavings’-offensief van The Dark Mountain Project. Dark-Mountain.net. Zorg voor de aarde kan alleen als we egocentrisme (lees: antropocentrisme) vervangen door ecocentrisme. De palliatieve zorg van grote milieuclubs of de klimaattoppen van politici opereren binnen dezelfde mythe met de mens als uiteindelijk doel van de evolutie. In het Dark Mountain Project, geboren vanuit de transitie-beweging, wordt met aarde onder de vingernagels gewerkt aan analyses en kunst. Om een nieuw levensritme te vinden dat in overeenstemming is met de aarde.

Mesoamerica Resiste - Beehive CollectiveEen metersgrote poster van het Beehive Design Collective is na 9 jaar werk klaar. Hierboven ziet u een detail. ‘Mesoamérica Resiste’ heet deze educatieve illustratie over het bouwen van solidaire, veerkrachtige economische structuren. Na een succesvolle crowdfund wordt deze geprint voor verspreiding. U kunt de illustratie in haar geheel bekijken op:
BeehiveCollective.org/beehive_poster/mesoamerica-resiste. Wij vonden de voorstelling van westerse toeristen grappig: consumerende opdraaikunstgebitten op handoekjes op het strand. De diersoorten van het regenwoud zijn schitterend getekend. Net als in bovengenoemd boek Herstellende landbouw wordt de onmisbare veerkracht van diversiteit duidelijk zichtbaar gemaakt.

Deze liedjes van het Permaculture Ukelele Project leggen de ontwerpprincipes van permacultuur uit met de scherpe tong van de troubadour. David Holmgrens 12 ontwerpprincipes zijn op muziek gezet door Charlie Mgee en het Formidable Vegetable Sound System. Liedjes, clips, teksten en zelfs bladmuziek zijn te vinden via PermacultureSongs.com.

Op de website van Tad Hargrave zult u zeker wat nuttigs vinden: MarketingForHippies.com. Niches creëren voor uzelf, uw bedrijf, voor elkaar en voor anderen, op een gestructureerde manier via observatie. Zo staan er chat-interviews op het YouTube-kanaal van Tad Hargrave. Wij tippen dat met Javan Bernakevitsch van Permaculture BC. U vindt de link daarvan op deze pagina:
www.KentonZerbin.com/marketing-for-permies. (Vanwege de geluidskwaliteit van het betreffende interview is het raadzaam een koptelefoon te gebruiken.)

Reageren en aanmelden

We zijn altijd nieuwsgierig naar wat u met deze seizoenstips doet en wat u ervan vindt. Dus reageren is leuk!
Stuurt u deze tips vooral ook door naar mensen die u kent. Reageren, aanmelden of afmelden kan op elk gewenst moment met een seintje via Seizoenstips@nullPermacultuurOnderwijs.nl. Onze nadere contactgegevens vindt u op MarankeSpoor.nl/contact (Maranke) en Oefenboerderij.nl (Lucas).

Omdat permacultuur een ontwerpsysteem is en geen quick fix die er overal hetzelfde uitziet, is ‘tips’ niet in alle opzichten een even gelukkig woord.
Daarom sluiten we af met deze nuttige ‘anti-tip’ in de woorden van de oude wijze Allan Savory van het Savory Institute:

“When dealing with ecosystems, always assume you are wrong.”

Vele vriendelijke groene groeten!

Maranke  Spoor en Lucas Brouns

Stichting Permacultuur Onderwijs