Permacultuurjaaropleiding 2017/2018 (pdc-plus)

 

Logo Stichting Permacultuur Onderwijs

Logo Stichting Permacultuur Onderwijs

Wie zich nu nog aanmeld komt op een wachtlijst  In de schriftelijke cursus in onze webschool, ook handig voor als je bijvoorbeeld niet zoveel dagen van huis kunt zijn, is nog wel plaats. 

Op 28 Oktober gaat onze jaaropleiding permacultuur weer van start op een goed bereikbare centrale locatie midden in het land, te weten in Amersfoort! Dus wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur met flinke hoeveelheid contact-uren, op een erg goed bereikbare locatie, dan is dit je kans.  Als extra  bonus krijg je dit jaar bij deze opleiding volledige toegang tot het gestructureerde lesmateriaal in onze webschool,  inclusief de begeleidingsmogelijkheden!

Hoofddocent Maranke Spoor  info@nullmarankespoor.nl
Met Jokerdagen/excursies/gastdocenten

 

 

Lesprogramma

Deze jaaropleiding permacultuur bestaat uit 12 lesdagen. Daarnaast zijn er ook 3 joker/excursiedagen die in overleg kunnen worden ingevuld.

Elke lesdag heeft een thema. De eerste dag bestaat uit een inleiding in de permacultuur. In de dagen daarna wordt een specifieker thema uitgediept. Onderaan  de pagina staat het lesrooster waarin wordt beschreven wat de thema’s zijn. Elke lesdag bevat een vragenuur. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er geschoven met de theorie- en praktijkonderdelen van de lessen.

Plantenlessen

De praktijk heeft geleerd dat velen vastlopen op een gebrek aan plantenkennis. Daar wordt tijdens deze opleiding flink aan gewerkt.
 U hoeft geen bergen Latijnse plantennamen uit uw hoofd te leren, tenzij u dat prettig vind wellicht. U leert wel planten herkennen en zoeken. Een les kan bijvoorbeeld gaan over het benoemen van wilde planten uit uw eigen omgeving, die u zelf hebt meegenomen. Ook is er aandacht voor plantenfamilies. Met regelmaat wordt er een plantenfamilie beetgepakt waardoor uw kennis op gestructureerde wijze steeds meer toeneemt.

 

Projecten

  Er worden projectteams gevormd. U gaat gedurende de opleiding werken aan een permacultuuruitdaging. Dit kan, afhankelijk van wat u wilt leren, van alles zijn. Bijvoorbeeld het ontwerpen van een tuin of meewerken op een bestaand bedrijf/project. Daarnaast is het in overleg mogelijk een niet-grondgebonden uitdaging te kiezen; zo is er bijvoorbeeld eens een korte film gemaakt over permacultuur. Aan het einde van de opleiding schrijft u een beknopt verslag over wat u gedurende het cursusjaar hebt geleerd, het eindverslag.

Vereisten certificaat

Aan het eind van de opleiding krijgt u het pdc-plus certificaat van Stichting Permacultuur Onderwijs als u aan de volgende voorwaarden voldoet.

  • U hebt maximaal 3 lesdagen gemist.

  • Uw maquette/ontwerp is goedgekeurd.

  • Uw eindverslag is goedgekeurd.

Zie onderaan deze pagina voor de indeling van de lesdagen en de cursusdata. Hebt u behoefte aan meer informatie, of wilt u even de docent spreken neemt u dan gerust contact op (info@nullmarankespoor.nl). Wij kunnen u desgewenst bellen.

Veelgestelde vragen

Voor wie is deze cursus?

Deze is volgens goed internationaal gebruik, gericht op iedereen die meer wil leren over permacultuur. Met of zonder voorkennis. Een permaculture design course (pdc-plus) is een soort van ecologische inburgeringscursus.

Cursisten hebben dan ook een variëteit aan achtergronden: econoom, huismens, biologiedocent, kunstenaar, akkerbouwer, thuiszorgmedewerker, IT-er, hovenier, grafisch ontwerper, tandarts, veeboer, jurist, landschapsarchitect, verloskundige, natuurbeheerder enzovoort.

Locatie

De WAR is een transitie-initiatief, in Amersfoort, waar voortdurend gewerkt wordt aan oplossingen voor een nieuwe netwerksamenleving. De WAR wordt gedragen door betrokken mensen die nut en noodzaak van de transitie naar een volhoudbare samenleving meer dan inzien en in De WAR de daad bij het woord voegen. Vaak interdisciplinaire wereldversteutelaars van diverse aard ontmoeten elkaar hier waardoor broodnodige samenwerkingen meer kans krijgen.  De WAR is een zogenaamde meent of koppel. www.dewar.nl

10 Cultiveer diversiteit

 

  Wat gaan we doen?

  Er wordt voor het praktische gedeelte gebruikgemaakt van diverse soorten werkvormen    waaronder:

  • Ontwerpoefeningen, gaandeweg in 6 stappen naar je eigen ontwerp! Op permacultuurwijze efficiënter, productiever, en volhoudbaar.
    Je kunt een eigen project hiervoor gebruiken, wat de cursus voor jou extra relevant kan maken. Maar dit is zeker niet nodig:

  • Observatieoefeningen, waarin je in het landschap je observatie-vaardigheden traint en voorbeelden zoekt van hetgeen je in de cursus geleerd hebt.

  • Leeronderzoek, waarin je zaken die specifiek voor jou relevant zijn verder verkent.

  • Tijdens deze opleiding werken we met potluck lunches, we eten doorgaans gezellig samen, maar je ff lekker ergens verstoppen kan altijd. Iedereen neemt dus iets te eten mee dat die graag eet, zo zijn dieeten geen probleem.

  • De gemeenschappelijke voorzieningen in De WAR bestaan uit diverse binnen/buitenruimtes waaronder de prachtige kas, het biolab, de transitiebibliotheek, en een cursusruimte.  

Theorie

  • Verder zijn er uiteraard allerlei lekker diverse en interactieve theorielessen.
    Deze opleiding is een mix van theorie & praktijk zoals al onze opleidingen.

    Voor antwoorden op meer veelgestelde vragen zult u het waarschijnlijk ook handig vinden de internetpaginas http://permacultuuronderwijs.nl/veelgestelde-vragen-over-jaaropleiding-pdc-plus/ & marankespoor.nl/faq / te bezoeken, als u die nog niet had gezien.

    Mensen, kosten en certificering, locatie, looptijd

  • 15 zaterdagen in 1 kalenderjaar,

  • Locatie De WAR Amersfoort (met excursies). www.dewar.nl, Geldersestraat 6, 3812 PP Amersfoort
    Zeer goed bereikbaar!

  • Looptijd 28 Oktober 2017 t/m 30 Juni 2018

  • Bescheiden maat groep (8 à 14 deelnemers)

  • Hoofddocent op locatietrainingen en in de webschool: Maranke Spoor (met gastdocenten)

  • Assistent-docent in de webschool en excursies: Lucas Brouns

  • Met certificaat jaaropleiding permacultuur (pdc-plus), in NL en EN

  • Taal: Nederlands de Docent(en) spreken ook vloeiend Engels

    Voor antwoorden op meer veelgestelde vragen zult u het waarschijnlijk ook handig vinden de internetpaginas http://permacultuuronderwijs.nl/veelgestelde-vragen-over-jaaropleiding-pdc-plus/ & marankespoor.nl/faq / te bezoeken.


Lesrooster
Deze opleiding begint op 28 Oktober 2017 en loopt door t/m 30 Juni 2018 van de lesdagen vinden er 12 plaats in Transitieinitiatief De WAR te Amersfoort. Ook zijn er 3 joker/excursiedagen, die in overleg kunnen worden ingevuld. De datum staat steeds bij onderstaande korte beschrijving. (Omdat we voortdurend werken aan het actueel houden van alles kan er wat wijzigen.) De lesdagen zijn van 10:30 tot uiterlijk 17:30 uur.

 


Thema Inleiding Permacultuur

28 Oktober 2017

Wat is permacultuur?

Ethiek van permacultuur

Principes van permacultuur

 

Thema Ontwerpen

11 November

Permacultuur Ontwerptechnieken

Ontwerpmethode oefenopdracht

Thema Bewaren
25 November

Productbewaring
Zaadbewaring

2 Vang energie en sla haar op_nieuw_300px

 

 

 

 

 

 

 

Thema Bodem

9 December 2017
Bodem(leven)

Mulchen en andere vormen van composteren
Water in de bodem


Plaatje-Koe-graaft-Kuiltje

 

 

 

 

 

 

 

 

Winterpauze

Thema Ecologie

13 Januari 2018

Ecologische basisprincipes (vervolg principes van permacultuur)

Successie

Zone 5 (met link landbouw/natuurbeheer)

Plantengemeenschappen

 

Thema Economie

3 Februari 2018

Economie eenvoudig ecologisch

Perverse prikkels in de economie

(Lokaal) geld

 

10 Maart 2018 Voedselbossen

 Herstellende landbouw

 

Thema Focus op de stad

31 Maart 2018

Permacultuur is voor elke schaal

In dit blok focussen we op de stad

Veranderingsprocessen

 

Thema Water

14 April 2018

Water in permacultuur

Vervolg bodem (Mycorrhiza)

Kakafobie
: kringlopen van mest en water

 

19 Mei 2018 Joker/excursie

Excursie naar voedselbos Ketelbroek!

Thema Bouwen

26 Mei 2018

Ecologisch bouwen /C2C 

Patroontaal/ontwerpen
Energie

 

 

Thema Sociale permacultuur

2 Juni 2018

Transitie-initiatieven

Samenwerking

Maquettes

 

Joker/Excursie

16 Juni 2018

 

Ook datum Inleveren eindverslagen

 

Thema Eindopdracht

30 Juni 2018

Werken aan eindopdracht

Presentatie projecten, Uitreiking certificaten

22 September terugkomdag