Vanwege diverse verzoeken om weer eens een bericht met tips en stand van zaken schrijf ik dit. Het komt er door mijn drukke permacultuurbezigheden niet vaak van maar leuk is het wel! Voel je vrij dit bericht door te sturen naar andere geïnteresseerden, graag! Onze seizoenstips versturen we max. 4 keer per jaar. Wil je je afmelden of aanmelden? Stuur alsjeblieft een berichtje naar seizoenstips@nullPermacultuurOnderwijs.nl en het komt in orde!
* Wat ik doe * Opleidingen * Doetip * Boekentip * Ecologisch alfabetisme * Filmpjes! *
* Wat ik doe
Waar ik eerder vooral werkte voor de Permacultuur School Nederland heb ik nu diverse samenwerkingspartners. En dat vind ik een goede zaak. Diversiteit is immers een kernbegrip binnen de permacultuur! Ik werk nu bijv. steeds meer samen met bijv. Oefenboerderij (met wie ik de Stichting Permacultuur Onderwijs heb opgericht) Autarkia (zie hieronder) en anderen.
*Opleidingen
Op het prachtige Autarkia start komende lente een jaaropleiding permacultuur! Die is evenwichtig verspreid over een reeks zaterdagen.
Gestructureerde theorie en levende praktijk maken dat je lekker snel leert. Autarkia is daar een zeer geschikte locatie voor.
Deze basisopleiding begint op 19 april 2014. Lees meer op deze pagina… daar heb ik de inhoud en de structuur van deze cursus voor je neergezet.
* Doetip
Plukken en rapen! Bijna overal vind je ze wel: bramen en hazelnoten. Maar ook appels als je geluk hebt Om oogst te bewaren zijn er veel recepten beschikbaar. Maar waarom nou zelf gaan plukken?
Je wordt hier gelukkiger van dan van winkelen. In onze hersenen zit een beloningscentrum. Dat wordt geactiveerd op het moment dat je een braam plukt… Pluk je nu 200 bramen dan heb je evenzoveel keren een klein ‘moment van geluk’. Ga je naar de winkel/markt en je koopt een bakje bramen dan heb je maar 1x zo’n beloningsmoment, maar als je thuiskomt met zelfgeplukte bramen dan ben je pas echt opgeladen. Zodra je bent uitgerust van het plukken kun je ze verwerken als jam, wildsaus, saus voor op ijs en in het ontbijt. Dat smaakt dan weer dubbel (oftewel 200x) anders omdat je ze zelf hebt geplukt. In de loop van de nazomer volgen hierna appels, hazelnoten, walnoten… Ze noemen het wildplukken maar je wordt er juist vrolijk en rustig van.
* Marankes boekentips
‘Het grote aarde bewaarboek’
Regelmatig vragen mensen mij welk boek ik aanraad als ze 1 boek over permacultuur willen kopen, om mee te beginnen. Hoewel dit een bijna onmogelijke keuze is heb ik hier toch een antwoord op: ik kies dan voor The Earth Care Manual van Patrick Whitefield. Het is een van de boeken die ik vaker dan andere gebruik bij het voorbereiden van mijn permacultuur-lessen. Dit permacultuur-standaardwerk voor gematigde klimaten is een fijn basisboek, waarin aandacht is voor bijna álles (behalve economie, en daarover kun je bijvoorbeeld Geld en duurzaamheid lezen…).
Geld en duurzaamheid
Tijdens mijn permacultuurlessen is er al jaren aandacht voor, ons huidige geldsysteem staat aan duurzaamheid in de weg. De sleutel tot een duurzame transitie zou dus wel eens in de economie kunnen liggen. Hiermee is dit een zeer belangrijk onderwerp! Recent is er een gezaghebbend boek verschenen dat precies hierover gaat. De titel is Geld en duurzaamheid. Van een falend geldsysteem naar een monetair ecosysteem.
Dit boek is een rapport van de Club van Rome en het is geschreven door Bernard Lietaer e.a. Het is zeker voor een economieboek verrassend leesbaar en hoewel ik het uiteraard niet met alles eens ben, klinkt het merendeel mij als muziek in de oren! Verder is het op punten stelliger dan ik tot nu toe heb durven zijn. Zeer fundamentele veranderingen van het economisch systeem zijn nu in ieders belang. Verspreiding van dit boek kan daaraan bijdragen.
De Nederlandse vertaling van dit boek is hier te bestellen op Strohalm.nl – u steunt hiermee ook het werk van de o zo nuttige Social TRade Organisation (STRO).
* Ecologisch alfabetisme
In het AD ben ik geïnterviewd in de rubriek ‘Mooi werk’. Het artikeltje heet ‘Wij zijn ecologisch analfabeet’. Hopelijk vind je de uitspraken die ik hier doe bruikbaar in je eigen situatie! Het staat hier op mijn website.
* Filmpjes!
Onze Stichting Permacultuur Onderwijs heeft een videokanaal geopend. Daarop staan op dit moment een rondleiding door een kleine stadstuin met allerlei soorten planten en dieren, een indruk van een herlevende boerderij en meer… kijk maar eens!
Tot ziens!
Maranke
Permacultuur is… leren van de natuur met als doel te voorzien in menselijke behoeften terwijl we de gezondheid van ecosystemen verbeteren of in stand houden. Zie marankespoor.nl/wat-is-permacultuur/
seizoenstips@nullPermacultuurOnderwijs.nl (afmelden of aanmelden, adres wijzigen? Zo geregeld!)