Permacultuur-tips lente 2014

permacultuurDit zijn de seizoenstips van de Stichting Permacultuur Onderwijs.

Jaaropleiding Stichting Permacultuur Onderwijs gaat van start…
Een levende scheurkalender…
Herstellende landbouw, ons vertaalde boek is zojuist verschenen!

Onderwerpen:  Cursussen en lezingen  Permacultuur IS…  Marankes boekentips  Wilde Weelde eten  *  Kijktip Te huur voor een permaculturist!  Reageren

Cursussen

Jaaropleiding Permacultuur  Start 19 April

Een jaar lang ondergedompeld worden in theorie & praktijk van permacultuur.  Leer zoveel u wilt terwijl u een hoop plezier hebt. Een oud-cursist van Maranke: “Thuis gaat de opleiding gewoon door vanwege al de nieuwe inzichten & de vele tips tijdens de cursusdagen, de ene maand besteed ik er veel tijd aan en de andere minder net hoe het mij uitkomt, en dat werkt prima!”

–  Gestructureerde lessen met mooi evenwicht tussen kennisoverdracht & interactie…
– Wellicht ook voor boeiend voor mensen die al wat kennis van permacultuur hebben
o.a. flink gewijzigde & uitgebreide cursusinhoud.
– Ontwerp & aanleg (bos)tuin op een fijne locatie waar die blijven mag en een functie heeft…
– Inclusief 3 inhoudelijk omlijste excursies naar andere bedrijven…
– Inclusief verschillende heerlijkheden uit de keuken van Autarkia…
– Hoofddocent Maranke Spoor is een in theorie & praktijk ervaren permacultuurdocent.
– Ook geschikt voor mensen die verhinderd zijn op door-de-weekse-dagen!

  • Docent: Maranke Spoor (met gastdocenten)
  • 15 zaterdagen in 1 kalenderjaar
  • Dit is 12 keer op Autarkia + 3 excursies.
  • 19 april 2014 t/m 18 april 2015
  • Locatie: Autarkia (bij Schaijk)
  • Hier staat het globale lesprogramma (pdf)…
  • Meer informatie: MarankeSpoor.nl (dieplink met info en contactgegevens)

Lezingen

Er is weer ruimte voor lezingen!
Dus wilt u graag een lezing organiseren over permacultuur? Wij zijn weer te boeken (vanaf de maand juni).

Actueel overzicht

Zie: MarankeSpoor.nl/cursussen

vraagteken

Start ‘Permacultuur IS’-reeks

Uitleggen wat Liefde is in 1 zin… dat gaat niet, daarom is de ‘Liefde IS’-reeks wellicht ooit onstaan. En hoewel er diverse prima korte definities van permacultuur bestaan, die we dan ook zeer regelmatig gebruiken, blijft het lastig om in 1 zin uit te leggen wat permacultuur is. Er is nog zoveel meer….. en om die overvloed te delen is Stichting Permacultuur Onderwijs een ‘Permacultuur IS’-reeks gestart. Degenen onder jullie die actief zijn op sociale media hebben haar wellicht al voorbij zien komen. Je vindt hier enkele voorbeelden: http://permacultuuronderwijs.nl/waarom/permacultuur-is/

Marankes boekentips

Herstellende landbouw: Agro-ecologie voor boeren, burgers en buitenlui

[Mark Shepard, vertaald en bewerkt door Maranke Spoor en Lucas Brouns. Uitgeverij Jan van Arkel, 2014.]
Ons opus magnum: we hebben ons stinkende best gedaan op de vertaling & bewerking van dit boek! Het is net van de pers gerold! U kunt het nu ook bestellen via Stichting Permacultuur Onderwijs… door €24,95 euro + €3,84 [verzendkosten binnen Nederland] = €28,79 over te maken op rek.nr. NL58 RABO 0347 3714 34 t.n.v. Stichting Permacultuur Onderwijs, te Utrecht (nadere gegevens). Vergeet niet je adres achter te laten via een mailtje naar Boeken@nullPermacultuurOnderwijs.nl

Niet wachten tot het door uw brievenbus valt? Lees hier alvast een synopsis van het boek en enkele uitgebreide fragmenten!

 

Cows save the planet and other improbable ways to restore soil to heal the earth

[Judith D. Schwartz. Chelsea Green Publishing, 2013.]
Met de kennis & inzichten die ik de afgelopen 7 jaar heb opgebouwd is het een feestje om dit boek te lezen! Voor die tijd had ik er waarschijnlijk het belang niet van ingezien, als het toen al was geschreven. En ik weet ook niet of ik er chocola van had kunnen maken… Hoewel waarschijnlijk toch wel een beetje want het vraagt niet bijzonder veel voorkennis. Het is toegankelijk geschreven door Judith Schwartz, die schrijfster van beroep is en die na het schrijven van diverse boeken een interesse voor de bodem heeft ontwikkeld.

Ze legt de relatie tussen klimaatverandering en het bodemvoedselweb duidelijk en uitgebreid uit om een hoofdstuk vervolgens te eindigen met een samenvatting die op een bumpersticker past!

Oxidise less, photosynthesize more! Bij het less-deel van deze spreuk kunt u denken aan: minder energie verbranden, minder dit, minder dat… En bij het more-deel ervan aan het aanleggen van herstellende-landbouwsystemen zoals Mark Shepard beschrijft in zijn hierboven beschreven boek Herstellende landbouw… Overvloed, paradijs… Bodemleven dat veel te eten heeft zal meer kinderen krijgen, meer koolstof kunnen opslaan meer plantaardig en dierlijk leven kunnen dragen. Whallaaa een positieve feedback-lus! Die hele klimaatverandering is een ontzettend ‘stuff in de wrong place’-verhaal: wat een probleem is in de lucht is een oplossing in de bodem! Hé, daar hebben we hem weer, Bill Mollisons uitspraak ‘Het probleem is de oplossing’!

En Christopher Shein, wiens boek Permacultuur in je moestuin wij aan het vertalen zijn voor komend najaar, schrijft dat het erkennen van het bodemvoedselweb als bron van leven een mooi beginpunt is om te leven naar de permacultuur-ethiek. Ook Cows save the planet illustreert dit prachtig.

Vaste planten eters…

Waar wij natuurlijk ook wel eens friet en pizza eten… eten we zeker ook een hoop vastere en wildere dingen… In het licht van Mark Shepards Herstellende landbouw (zie hierboven) zijn wij bijvoorbeeld vaak allerhande vaste planten aan het bereiden… afgelopen weekend bijvoorbeeld Japanse Duizendknoop Taart en vanmiddag rabarbermoes gemaakt van de jonge scheuten van deze probleemwoekeraar… (het wilde rabarberstadium) de Japanse Duizendknoop mmm if you can’t beat it eat it!

roerbak eeuwig moes zevenblad daslookblad_phatchEn vanavond stond er een roerbakschotel op het menu met o.a. Eeuwig moes, Zevenblad, wat Daslookblad… … mmm lekker hoor vaste planten eten…

Oogst je uit het wild wees dan wijs genoeg om hier en daar een beetje te plukken en dan alleen waar een plant overvloedig aanwezig is. Zo laat je voldoende staan om in een volgend jaar weer te kunnen oogsten daar – en voor andere dieren natuurlijk. Erg zeldzame planten oogst je niet, en voor zeer algemene eetbare woekeraars als Zevenblad & Japanse Duizenknoop is eten (delen) de beste bestrijding… Vaak hetzelfde eten is echter geen goed idee… wat je ook eet.

En ehh eet niks waarvan je niet zeker weet wat het is! Gebruik altijd meerdere bronnen voor het op naam brengen van je plant en bouw je ervaring op. Zelf eet ik enkel de planten die ik zo goed ken dat ik geen flora meer nodig hebben om ze te herkenen.

Dat je na een paar dagen on the move naar je tuin gaat en dat je dan toch weer verbaasd bent hoe mooi alles is_phatchKijktip

Dat je na een paar dagen on the move naar je tuinen gaat en dat je dan toch weer verbaasd bent hoe mooi alles is. →

Te huur voor een permaculturist!

1.4 Hectare in de buurt van Rotterdam. De eigenaar wil zijn land verpachten voor een duurzaam project, geen ‘gangbare’ landbouw toegestaan… Uw info staat hier op Lucas’ website: http://oefenboerderij.nl/locatie-rotterdam-noord-landbouwgrond-anderhalf-ha/

Reageren en aanmelden

We zijn altijd nieuwsgierig naar wat u met deze seizoenstips doet en wat u ervan vindt. Dus reageren is leuk!
Stuurt u deze tips vooral ook door naar mensen die u kent. Reageren, aanmelden of afmelden kan op elk gewenst moment met een seintje via Seizoenstips@nullPermacultuurOnderwijs.nl. Onze nadere contactgegevens vindt u op MarankeSpoor.nl/contact (Maranke) en Oefenboerderij.nl/over-ons/ (Lucas).

Ook kan u ons vinden op LinkedIn (Maranke , Lucas), Vimeo (vimeo.com/Permacultuur) , Twitter (Maranke , Lucas) en in het grote Facebook-bos loopt Maranke tegenwoordig ook wel rond!

Omdat permacultuur een ontwerpsysteem is en geen quick fix die er overal hetzelfde uitziet, is ‘tips’ niet in alle opzichten een even gelukkig woord. Daarom sluiten we opnieuw af met deze nuttige ‘anti-tip’ in de woorden van de oude wijze Allan Savory van het Savory Institute:

“When dealing with ecosystems, always assume you are wrong.”

Vele vriendelijke groene groeten!

Maranke Spoor en Lucas Brouns
(Stichting Permacultuur Onderwijs)