Dit zijn de seizoenstips van Stichting Permacultuur Onderwijs.
Onderwerpen:
1 Cursussen
2 Permacultuur in je moestuin
3 Eikeltjesmeel
4 Marankes boekentips
5 Permacultuur IS…
6 Reageren en aanmelden
1. Nieuwe cursussen in samenwerking met de Ponderosa Aardeschool – Introdag & Verdiepingsdagen!
De komende tijd verzorgt Stichting Permacultuur Onderwijs in samenwerking met de Ponderosa Aardeschool een reeks permacultuurcursussen voor zowel beginners als gevorderden.
Eendaagse Introductiecursus!
12 Oktober 10:30-17:00 Locatie: Ponderosa Aardeschool, Bronsbergen 12
, 7207AA Zutphen, www.permacultuuracademie.nl
Prijs: 75 euro.
Aanmelden kan via een mail naar : info@nullPermacultuurOnderwijs.nl
In deze eendaagse introductiecursus permacultuur verzorgd door hoofddocent Maranke Spoor (o.a. ervaren permacultuurdocent en vz stichting permacultuur onderwijs) met gastles door Mirjam Olsthoorn (o.a. ervaren ecoloog en docent aan de Ponderosa Aardeschool!) maak je op heldere manier kennis met de permacultuur als ontwerpmethode voor de bewuste (her-)opbouw van duurzame gemeenschappen binnen gezonde ecologische regio’s. Je leert de principes van de permacultuur te begrijpen binnen verschillende contexten en realiteiten. Je krijgt een touch van hoe je ecologische principes direct kunt vertalen naar jouw persoonlijke / professionele situatie.
Verdiepingsdagen!
Op veler verzoek van zowel oud-cursisten van jaaropleidingen e.d. als anderen met relevante kennis of ervaring, gaan we ook een reeks verdiepingsdagen verzorgen. Dus niet slechts 1 enkele verdiepingsdag zoals we eerder wel eens deden maar een hele reeks over diverse permacultuurthemas, met verdieping en verbreding ten opzichte van de meer inleidende permacultuuropleidingen.
Uitgebreidere info komt binnenkort online, U kunt uw belangstelling reeds kenbaar maken via een mailtje naar info@nullpermacultuuronderwijs.nl.
Actueel overzicht cursussen & lezingen:
Zie: MarankeSpoor.nl/cursussen …
2. Permacultuur in je Moestuin van Christopher Shein
Na het vertalen en bewerken van “Herstellende Landbouw” van Mark Shepard, werken we nu aan het vertalen en bewerken van Permacultuur in je Moestuin van Christopher Shein.
We bewerken dit boek sterk, met name om het relevanter te maken voor mensen met een tuin in ons klimaat. Permacultuur in je moestuin verschijnt later dit jaar. Het zal dan op ClubGroen.nl en ook bij ons te bestellen zijn.
3. Seizoenstip: Eikeltjesmeel
Het is September oogsttijd! We hebben alweer vele kilo’s aan heerlijks verwerkt, vooral door te drogen en te fermenteren. Het blijft altijd weer leuk om ook iets nieuws uit te proberen… dit jaar eikeltjesmeel! Je raapt de eikels, kraakt ze, en maalt ze bijvoorbeeld in een oude koffiemolen. Vervolgens moeten de tanines eruit gespoeld worden. Dit kun je doen door het meel in een koffiefilter te doen en er dan een aantal keer water op te gieten, totdat het water wat eraf komt niet meer gekleurd is. Indianen deden dit vroeger door eikeltjes in een rivier te hangen. Je kunt dit meel mengen met andere soorten meel om er bijvoorbeeld een heerlijke cake van te bakken. Het is even een klusje maar de heerlijke smaak, en de ervaring van het bereiden van dit traditionele slow food maken het de moeite waard. In Herstellende landbouw, en straks ook in Permacultuur in je moestuin, kan je meer lezen over het gebruik van eikels.
4. Marankes Boekentips: The art of fermentation by Sandor Katz & Een ander soort geld van Stro!
The art of fermentation by Sandor Katz
Erg handig in het oogstseizoen, een fermentatiebijbel! In het oogstseizoen zijn velen op zoek naar methodes om hun overvloed uitgesmeerd over een wat langere tijd op te kunnen peuzelen… je kunt drogen, inmaken, sapmaken e.d… maar ook fermenteren! Veel van wat we eten en drinken is gefermenteerd, bijvoorbeeld salami, bier, kaas, en natuurlijk zuurkool!
Maar omdat fermenteren in een fabriek ergens ver weg gebeurt, en thuis fermenteren mede daardoor in onbruik is geraakt, word ik tegenwoordig nogal eens getrakteerd op een glazige blik als ik het heb over fermenteren. Wil je je hier in verdiepen dan is “The Art of fermentation” van Sandor Katz een echte aanrader. Het is een heuse fermentatiebijbel, met info over een verassend groot aantal fermentatietradities, met de potentie om een hoop lokale “culturen” weer tot leven te wekken.
Een @nder soort geld Stro
Binnenkort verschijnt het boek een @nder soort geld
Dit boek maakt heel goed duidelijk waarom rente een onvermoed, veelkoppig monster is dat duurzaamheid in de weg staat. Vervolgens draagt het een reële oplossing aan in de vorm van een @nder soort geld. In het buitenland heeft Stro hier al diverse succesen mee geboekt en nu wordt gewerkt aan het uitrollen hiervan in Nederland. Dus lezen dit doorgeefboek en dan meedoen! http://www.strohalm.nl/eenandersoortgeld.html
5. Permacultuur IS!
Uitleggen wat liefde is in één zin? Dat gaat niet. Wellicht dat daarom ooit de reeks ‘Liefde is’ in het leven geroepen is.
Uitleggen wat permacultuur is in één zin is ook heel lastig. Daarom is de reeks ‘Permacultuur is’ er nu ook! Deze verschijnt sinds maart 2014 op onze website http://permacultuuronderwijs.nl/waarom/permacultuur-is/ en via diverse social media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Hier een greep uit het aanbod…
Permacultuur is: Leren van de Natuur
Permacultuur is: Common sense
Permacultuur is: Meer dan duurzaamheid
Permacultuur is: Herstellende landbouw
Permacultuur is: Ecosystemen Observeren
Permacultuur is: Een paradigmashift
Permacultuur is: Revolutie vermomd als tuinieren
Permacultuur is: Je eigen voedsel kweken
Permacultuur is: Permanente (Agri)Cultuur
Permacultuur is: Een ontwerpsysteem
Permacultuur is: Generatief
Permacultuur is: Maken wat stuk is i.p.v. slopen wat heel is
Permacultuur is: Ecologisch Anafalbetisme uitdagen
Op onze websites kunt u meer lezen:
www.marankespoor.nl/wat-is-permacultuur
www.permacultuuronderwijs.nl
6. Reageren en aanmelden
We zijn altijd nieuwsgierig naar wat u met deze seizoenstips doet en wat u ervan vindt. Dus reageren is leuk!
Stuurt u deze tips vooral ook door naar mensen die u kent. Reageren, aanmelden of afmelden kan op elk gewenst moment met een seintje via Seizoenstips@nullPermacultuurOnderwijs.nl. Onze nadere contactgegevens vindt u op MarankeSpoor.nl/contact (Maranke) en Oefenboerderij.nl/over-ons/ (Lucas).
Ook kan u ons vinden op LinkedIn (Maranke , Lucas), Vimeo (vimeo.com/Permacultuur) , Twitter (Maranke , Lucas) en in het grote Facebook-bos loopt Maranke tegenwoordig ook wel rond!
Omdat permacultuur een ontwerpsysteem is en geen quick fix die er overal hetzelfde uitziet, is ‘tips’ niet in alle opzichten een even gelukkig woord. Daarom sluiten we ook dit keer graag af met deze nuttige ‘tip’ in de woorden van de oude wijze Allan Savory van het Savory Institute:
“When dealing with ecosystems, always assume you are wrong.”
Vele vriendelijke groene groeten!
Maranke Spoor en Lucas Brouns
(Stichting Permacultuur Onderwijs)